Atletiekvereniging De Spartaan investeert in jeugdige vrijwilligers

Atletiek

Aan vrijwilligers geen gebrek bij Atletiek Vereniging De Spartaan. De vereniging, bekend om de opening van het atletiekseizoen: de Ter Specke Bokaal, heeft een vrijwiligerscoördinator, en in het clubblad wordt altijd een vrijwilliger in het zonnetje gezet.

 

Elk seizoen is er een vrijwilligersfeestavond. Mede dankzij het goede vrijwilligersbeleid dragen zo’n 250 vrijwilligers dragen zorg voor de training, onderhoud, schoonmaken, bardienst, jureren, wedstrijden en bestuursfuncties. Het motto van De Spartaan is dan ook: vele handen maken licht werk! De vereniging zorg voor behapbare taken. Toch zou de vereniging best meer jeugdige vrijwilligers willen hebben.

Binden en behouden van jongeren

Tijdens het regionale Sportcongres eerder dit jaar, woonde De Spartaan een presentatie bij over het binden van jeugdige vrijwilligers, aan de hand van het project WhoZnext. Workshopleider Hubert Habers van Sportservice Nederland, vertelde de aanwezigen hoe je kunt starten met het binden van jongeren. De Spartaan was zo enthousiast, dat zij besloten zelf te investeren in hun jeugd, door samen met Sportservice een starttraining van WhoZnext te organiseren. De bal ligt bij WhoZnext in eerste instantie bij de vereniging. Zij zoeken een teamcoach en 5-8 enthousiaste jongeren van 13-18 jaar die deel willen nemen aan het project, dat van start gaat met een starttraining. 

De starttraining

De starttraining wordt allereerst voorbesproken met de coach. De aansturing van de jongeren staat centraal. Het is belangrijk hen veel ruimte te laten, ook om fouten te maken en hier van te leren. Daarna volgt de aftrap met de jongeren. Waarom zitten zij in het team en wat willen zij bereiken? Willen zij vooral jeugd behouden of nieuwe jeugdleden werven? Na een korte uitleg over het project, gaan we al snel aan de slag. Allereerst worden, net als in een echt bestuur, de taken verdeeld. Er wordt voor deze avond een voorzitter, secretaris en penningmeester gekozen. Deze teamrollen kunnen gedurende het project rouleren, zodat iedereen hier ervaring mee op doet. 

Al direct gaan we over tot de organisatie van het eerste evenement. Na een brainstorm wordt een keuze gemaakt. In groepjes (geld/sponsoring, benodigdheden/draaiboek en communicatie) wordt de organisatie gestructureerd aangepakt. Nadat de voortgang is gebundeld, wordt een presentatie aan het Bestuur gegeven, om draagvlak te creëren voor het project. De avond eindigt met het plannen van een vervolgbijeenkomst. De jeugdleden zijn op dat moment al zo enthousiast en ver met de organisatie van hun eerste activiteit, dat zij niet meer zullen afhaken! Doen zij dit na verloop van tijd toch, dan zorgen zij samen met de coach voor opvolging. Het heet immers niet voor niks: WhoZnext!

Ook van start?

Wil jij op jouw vereniging ook inzetten op het binden en behouden van jongeren? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

  • Aangemaakt op .