MVKT te gast bij Een Vandaag

Jeugd vrijwilliger

Naar aanleiding van de column van directeur Amateurvoetbal van de KNVB Jan Dirk van der Zee over een tekort aan voetbalvrijwilligers, stond radio Een Vandaag in het teken van vrijwilligers binnen de sport. Moet je vrijwilligerswerk verplichten, of zijn er ook andere oplossingen?

Meer Vrijwilligers in Kortere Tijd cursusleider Hubert Habers en Paul van der Meer van Kenniscentrum Sport, werden door Suzanne Bosman geïnterviewd over de column van de KNVB directeur. 

Jan Dirk van der Zee: “Sinds mijn aantreden als directeur amateurvoetbal bij de KNVB, vraag ik me dikwijls af hoe we in de komende jaren nieuwe vrijwilligers moeten gaan aantrekken. De jeugd is namelijk niet meer te porren voor vrijwilligerswerk en ouders van voetballende kinderen hebben het (vaak) te druk. Voorzitters en penningmeesters zullen we nog wel vinden, maar of dit lukt met kantinemedewerkers, limonadeschenkers, verzorgers, lijnentrekkers, vlaggers, coaches en elftalbegeleiders waag ik te betwijfelen.”

Hubert Habers reageerde in de uitzending: “Vrijwilligerstekort is een herkenbaar knelpunt, echter is dit goed op te lossen door de juiste stappen te zetten en een persoonlijke benadering centraal te stellen. Door ouders en leden te vragen naar kennis, kunde en interesses kun je een goede match maken met een passende vrijwilligerstaak. Verplichten is dan niet meer nodig. Er zijn genoeg mensen die iets willen bijdragen.”

Paul van der Meer gaf tot slot aan: “Het is daarnaast ook belangrijk aandacht te hebben voor behoud van vrijwilligers, door hen voldoende te waarderen.”

Beluister hier het interview

  • Aangemaakt op .