5 tips waardoor jouw jeugdleden niet afhaken

Jeugdleden sportvereniging

Ledenwerven is pas echt effectief, als je ook aandacht hebt voor behoud. Niet voor niks is behoud dan ook een belangrijk onderdeel van de cursus Meer Leden in Kortere Tijd. Met name jeugdleden haken vaak af bij de sportvereniging. Verenigingen maken zich er vaak vanaf met de opmerking “we hebben er geen invloed op, ze hebben het nou eenmaal te druk met school.” Maar is dat wel zo?

Dat de combinatie met werk/studie/school teveel wordt, is inderdaad met voornaamste oorzaak van het stoppen van jongeren bij de sportvereniging. Echter, op veel andere stopmotieven heb je als vereniging wel degelijk invloed! Zo geeft meer dan een derde van de gestopte jongeren aan dat zij de sport of vereniging niet leuk meer vonden! 

Daarom zetten wij 5 tips op een rij, waarmee je jouw vereniging leuker maakt voor jongeren, en voorkomt dat zij stoppen.

  1. Weet jij waarom (leden) bij jouw vereniging stoppen? Achterhaal het door hier naar te informeren, en leer hier van voor de toekomst! 
  2. Hou er met het bepalen van je contributie rekening mee dat jongeren hun lidmaatschap zelf moeten gaan betalen.
  3. Organiseer activiteiten voor jongeren. Dat klinkt logisch, maar omdat de doelgroep vaak niet zo groot is, laten veel verenigingen dit achterwege, met nog meer uitstroom tot gevolg. 
  4. Jongeren zitten vol ideeën. Betrek ze bij de organisatie van je verenigingsactiviteiten en laat hen deze vooral ook zelf bedenken en uitvoeren. Betrokken jongeren blijven langer lid.
  5. Ga met de jongeren in gesprek. Voldoet het sport- en activiteiten aanbod nog wel aan hun wensen? Of is bijvoorbeeld 2 keer per week trainen een te grote belasting in combinatie met hun (huis)werk?

Stopmotieven jeugdleden

Wil je meer weten over het betrekken van jongeren bij je vereniging? Kijk dan op Whoznext

 

  • Aangemaakt op .