Nieuwe leden en vrijwilligers door het aanspreken van een nieuwe doelgroep

Voetbal

Tijdens de cursussen Meer Leden in Kortere Tijd, valt het altijd op dat veel verenigingen er voor kiezen om zich te richten op de jongste jeugd. Nog zelden maken zij de keuze om 60+’ers aan zich te gaan binden. Een gemiste kans, want deze doelgroep heeft uw vereniging veel te bieden!

Voetbalhumor

Het is donderdagmiddag 17.10 uur als ik in de commissiekamer van voetbalvereniging ODIN ’59 nog snel een maaltijdsalade naar binnen werk. Even snel wat eten, tussen het werk op kantoor en de Walking Football  training, die ik sinds kort voor een groep van zo’n tien 60+’ers verzorg, door. Jan, één van de deelnemers, schuift me de tafelplant toe. “Hier, voor als je nog meer honger hebt” lacht hij. Jan is de voetbalhumor niet verleerd. Hij is dan ook al meer dan 50 jaar lid en vrijwilliger van een club uit de omgeving. Voor de meeste andere deelnemers is dat anders. Sommigen hebben al 30 jaar niet meer tegen een bal getrapt. Vaak vanwege fysieke ongemakken. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. “Ik ben eigenlijk hartstikke gek om met mijn 2 kunst knieën mee te doen, maar het is zo geweldig om te doen” vindt Roel.” 

Inspelen op behoeftes zorgt voor nieuwe leden

Het traditionele voetbal voldoet niet aan de behoeftes van 60+’ers. Het gaat te snel, te hard en heeft te veel verplichtingen. Met Walking Football  krijgen 60-plussers die vanwege fysieke beperkingen niet kunnen deelnemen aan het traditionele voetbal, weer de kans om een balletje te trappen. Walking Football  houdt in dat er tijdens een partijtje niet wordt gerend. Er mogen geen slidings gemaakt worden en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Het tactisch aspect van het voetballen krijgt hierdoor een nieuwe dimensie. Het fysieke karakter van voetbal maakt plaats voor een rustige vorm van bewegen. Middels deze voetbalvorm wordt het makkelijker om een leven lang van voetbal te kunnen blijven genieten. De KNVB stimuleert en enthousiasmeert amateurverenigingen om te starten met deze voetbalvorm. Menig amateurclub heeft dit al flink wat nieuwe leden opgeleverd! 

Kans op nieuwe vrijwilligers

Walking Football  is een ideale oplossing voor spelers die ook nog het sociale aspect van het voetbal willen beleven. Na afloop van de training bij ODIN “59 staat de koffie klaar. Ook de geblesseerde spelers zijn van de partij. De 3e helft is voor de deelnemers zeker zo belangrijk als de eerste 2 helften tijdens het partijspel. Binnen een paar weken is een echte voetbalvriendengroep gevormd. Uit alle gesprekken blijkt de liefde voor het voetbalspel. Zonder problemen wordt overgeschakeld van anekdotes over Cruijff, naar de wedstrijden in de Champions League van die week. 

Een prima moment om de mannen te polsen voor een vrijwilligerstaak bij de club. De vergrijzing van de samenleving biedt de voetbalverenigingen naast een aantal uitdagingen immers ook kansen om nieuwe doelgroepen aan zich te binden. Niet alleen als (actieve) voetballer/sporter, maar ook als vrijwilliger. Zeker bij deze doelgroep is de kans van slagen groot!

Meer informatie over Walking Football is te vinden op www.voetbal.nl/walkingfootball

  • Aangemaakt op .