Slapend Rijk

Vrijwilligers zijn het waardevolste bezit van sportverenigingen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van mijn vereniging heb ik Wim, één van onze vele waardevolle vrijwilligers, in het zonnetje mogen zetten met een waarderingsspeld. Na het lezen van deze column weet u, aan de hand van zijn verhaal, hoe u uw vereniging, net als die van mij, letterlijk ‘slapend rijk’ kan worden. 

Een belangrijke stap bij het werven van nieuw vrijwilligers is het bepalen van de juiste doelgroep: de vijver waar u vrijwilligers uit wilt gaan ‘vissen’. Wim heeft een jaar of 20 geleden bedacht, dat je ouders maar beter direct in aanraking kunt laten komen met vrijwilligerswerk, zodat zij dit als een vanzelfsprekendheid ervaren. De ouders van de allerjongste jeugd, hebben bovendien nog een hele vrijwilligerscarrière in het vooruitzicht. 

Eén probleem

Hoe kom je makkelijk in contact met al deze nieuwe ouders, van in ons geval jaarlijks meer dan 100 nieuwe jeugdleden? Wim bedacht een evenement waarbij de kinderen kennis konden maken met de vereniging, en de vereniging met de ouders: het F-ies Slapen. De F-pupillen mogen een nacht slapen in de sporthal, met overdag een leuk programma. Best spannend voor hen maar zeker ook voor de ouders, waarvan er dus heel wat nog even blijven kijken of helpen in de begeleiding. Als de lichten in de sporthal uit gaan, is het dan ook altijd gezellig druk aan de bar in de kantine. Het ideale moment voor Wim en zijn team van de Vrijwilligerscommissie om kennis te maken met de ouders en hen te enthousiasmeren voor een taak binnen de vereniging. De ouders zijn vaak zo enthousiast over het evenement, dat hier weinig overtuigingskracht voor nodig is. Terwijl de kinderen, uitgeput  van een dag vol leuke voetbalspelletjes, rustig lagen te slapen, verreikte Wim de vereniging de afgelopen 20 jaar met vele nieuwe vrijwilligers. Die waarderingsspeld heeft hij dus méér dan verdiend!

 

  • Aangemaakt op .