5 tips voor uw website bij ledenwerving

Een bezoek aan de website van een vereniging die aan de cursus Meer Leden in Kortere Tijd deelnam, gaf een bijzonder inkijkje in het gebruik van de verenigingswebsite.

Wat direct opvalt is dat de nieuwsitems, die nogal slordig worden weergegeven in verschillende lettergroottes, zijn opgesteld als ‘brief’ aan de leden, compleet met aanhef en groet. Een misvatting is echter dat de website alleen wordt gelezen door leden! Juist in een periode dat je als vereniging leden werft, zal de site ook door potentiele leden worden bezocht. En juist zij moeten uiteraard enthousiast worden van de vereniging om vervolgens lid te worden. 

 

 

Als je oog dan direct op de bovenstaande berichten valt, dan krijg je als lezer het volgende gevoel. Het gaat hier om een vereniging die ongezellig is, want omdat er geen aanmeldingen zijn gaan de activiteiten niet door (hoewel de toernooi commissie daar gezien het aantal vraagtekens nog niet uit is?). Er is bovendien een tekort aan vrijwilligers, want vooralsnog staan de dames van de schoonmaak er alleen voor. Tot slot is er op de banen een lamp stuk. 

Natuurlijk zetten we het nu even cynisch neer. En weten wij van de cursisten die deelnemen aan MLKT ook beter: het gaat hier in werkelijkheid om een hartstikke leuke vereniging! Maar belangrijk is wel dat dit ook voor een leek, een potentieel lid, in één oogopslag duidelijk wordt.

Daarom hierbij 5 tips om jouw verenigingswebsite het uithangbord te laten zijn voor de vereniging!

  1. Zorg voor een goede vindbaarheid op zoekmachines.
  2. Plaats positieve berichtgeving en zorg dat de berichtgeving actueel is.
  3. Zorg voor een contactpersoon die op de hoogte is van uw ledenwervingsactiviteit. Een veelgemaakte fout is dat alleen het telefoonnummer van de kantine staat vermeld om contact op te nemen. De kantine is vaak gesloten en de vrijwilligers achter de bar kunnen de beller vaak niet verder helpen. 
  4. Zorg dat duidelijk is hoe de introductie bij de vereniging plaatsvindt en wat er verwacht wordt van nieuwe leden qua vrijwilligerswerk. 
  5. Vermeld duidelijk hoe men kan inschrijven, wat de contributie bedraagt en hoe men kan betalen.

 

  • Aangemaakt op .