Ledentoename voor nieuwe Olympische sporten?

Surfer

Bij de Olympische Spelen in Rio staan 28 sporten op het programma, waaronder 2 ‘nieuwe’ sporten. Na jaren van afwezigheid staan golf en rugby(sevens) weer op het programma. Vlak voor de Spelen in Rio werd daarnaast bekendgemaakt welke nieuwe sporten in Tokio 2020 op het programma staan.

 

 

Jonger publiek


Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft bekend gemaakt dat skateboarden, golfsurfen, klimmen, karate en honk&Softbal meedoen aan de Olympische Spelen in 2020. Door deze nieuwe sporten toe te voegen hoop het IOC een jonger publiek te trekken. Niet alle toegevoegde opties zijn overigens nieuw. Honk&Softbal was tot 2008 Olympisch maar verloor die status daarna. Sporten als rollerskaten, bowlen, squash, en wushu waren ook in de running, maar haalden het net niet.


Overigens worden er niet alleen regelmatig nieuwe sporten toegevoegd, maar ook disciplines binnen deze sporten. Zo werd in 2012 het gemengd dubbelspel bij tennis geïntroduceerd. Soms vervalt er ook een sport. In 2013 werd bekend gemaakt dat één van de oudste Olympische sporten, het worstellen, zou komen te vervallen in 2020. Dat werd weer snel teruggedraaid.

 

Kansen voor verenigingen


Het ‘olympisch worden’ van een sport is een boost voor de betrokken sportbonden en verenigingen. De extra publiciteit komt goed van pas bij nog te organiseren ledenwervingsacties. Wij zijn benieuwd welke bonden en verenigingen proactief handelen en nu al aan de slag gaan de Nederlandse jeugd warm te maken voor toekomstige Olympische medailles in de toekomstige Olympische disciplines!

  • Aangemaakt op .